Hoppa till huvudinnehåll

Äldrepanelen utser hallongrottan till bästa kakan

2023-05-03
Finns det något som är djupare rotat i den svenska folksjälen än en kaffe och kaka? Men fikastunden är inte bara en god kopp och kaka, det är lika mycket en stund att umgås. För oss på Attendo är inkludering och att alla får vara med viktigt. Därför har vi äldrepaneler där boende hos oss får vara med och tycka till om vad vi gör och serverar.

Dela

”Äldrepanelen är ett härligt initiativ där jag och mitt team under trevliga former får feedback från de äldre om smaker och önskemål”, säger Erik Arosenius, kostchef på Attendo.

Se filmen från provningen

Attendos kockteam valde ut 12 sorters kakor som äldrepanelen fick testa och rösta om. Det var en stor variation, allt från småkakor till semlor och wienerbröd, och så hade en snitt med skagenröra på kavring smugit sig in.

”De här hallongrottorna var nog det godaste jag ätit på länge, de är så de smälter i munnen”, utbrister en i äldrepanelen.

Nu när testet är klart och vinnarna är korade kommer de att finnas som alternativ för våra boenden att beställa. Förutom hallongrottor kommer bärkaka och kardemummabullar att dyka upp på fikastunderna men det finns också utrymme för lokala favoriter att göra gästspel. Allt för en god, trevlig och varierad fika.

Mat och fika är viktigt för många och måltiden är dagens höjdpunkt. Att äta god och näringsrik mat i en trivsam miljö är en förutsättning för hälsa och livskvalitet. Något vi tagit fasta på med vårt kockteam och kostombuden ute på våra boenden. Läs mer om Attendos koncept Matlust.

 

Så här bakar du dina egna hallongrottor

Ingredienser till 20 stycken

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör

Fyllning: Hallonsylt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C, varmluftsugn 180 °C. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Dela sedan smöret i mindre bitar och lägg dem i mjölblandningen. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare eller bara med handen. Men se upp så degen inte blir för varm. Du kan låta degen vila i kylen några minuter så blir den lättare att hantera.

Rulla valnötsstora bollar som du lägger i muffinsformar på plåtar. Tryck en grop i varje boll med tummen. Klicka i hallonsylten (eller någon annan sylt du är sugen på).

Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter men låt dem inte få för mycket färg. Låt svalna på galler. Medan kakorna svalnar kokar du en kopp kaffe.

 

Fikabröd som panelen provsmakade:

  • Kardemummabulle
  • Kardemummasmörbulle
  • Mini wienerbröd
  • Morotskaka
  • Kanelbullecroissant
  • Hallongrottor
  • Minisockerkaka vanilj med vispad grädde
  • Minisockerkaka choklad med vispad grädde
  • Bärkaka
  • Moccakaka
  • Minisemla
  • Skagenröra på kavring