Hoppa till huvudinnehåll

Njut försiktigt av sommarvärmen!

2023-06-16
Den efterlängtade sommaren är här och vi är många som vill passa på att njuta av sol och värme. Men värmeböljor kan vara utmanande, särskilt för äldre och andra sköra personer.

Dela

På äldreboendet Attendo Enhagsslingan i Täby är både medarbetare och boende väl förberedda inför sommaren. I den stora trädgården finns många parasoller och sköna platser där de boende kan njuta av sommaren i skugga, liksom på balkongerna.

– Vi har också ett dryckesschema för att alla ska få i sig tillräckligt med vätska. När det är riktigt varmt blandar vi vätskeersättning i vattnet. Vi har även kolsyremaskiner så vi kan variera dryckerna. Våra sjuksköterskor går runt och påminner om solkrämer och solhattar.

Sommarfest på Attendo Enhagsslingan

Det blir många härliga fruktstunder med melon och annat läskande om dagarna – och självklart glass i stora lass!

– Vi har till och med köpt en egen mjukglassmaskin som är mycket populär! Ofta tar vi ut den i trädgården vilket blir lite extra festligt, berättar Eldrin, verksamhetschef.

På Enhagsslingan har man nyligen investerat i air condition i hela huset så det är svalt och skönt.

– Ja det är en stor förmån. Tidigare värmeböljor hade vi många fläktar i gemensamma utrymmen och de boende hade egna inne i sina lägenheter för att få ner temperaturen. Det känns så klart väldigt bra att vi nu kan få ner temperaturen ytterligare, säger Eldrin.

Sju tips vid värmebölja

Läs mer om värmeböljor på Folkhälsomyndigheten:
Värmeböljor – vägledning till handlingsplaner