Hoppa till huvudinnehåll

Information till dig som närstående vid flytt till äldreboende

Att flytta till ett äldreboende är en stor livsstilsförändring för de flesta. Att lämna sitt trygga hem där man bott under lång tid för att flytta in på en ny plats med nya personer är inte alltid lätt.

Förutom oron över den sociala förändringar finns ofta oro kring allt det praktiska. Vad ska jag ta med mig? Vad får jag hjälp med på äldreboendet? Hur ska jag lösa flytten rent praktiskt?

För en gammal person som blivit oförmögen att ta hand om sig själv är det ofta inte möjligt att sköta flytten ensam, då behöver man kanske som närstående eller vän hjälpa till.

När man väl får en plats på ett äldreboende kan det gå snabbt, ibland endast några veckor innan man kan flytta in. Det är ofta snabba beslut som behöver tas kring allt det praktiska. Vad ska sparas? Vad ska slängas? Det kan kännas skönt att vara några stycken som tillsammans städar ur och beslutar vad som ska behållas och inte.

En person samlar på sig ägodelar och prylar under hela sin livstid. Har man bott större med bra förvaringsmöjligheter har man kanske inte rensat bland sina ägodelar på länge. Barn och barnbarn kanske vill ärva vissa saker, andra kan man skänka till second hand.

När ni väljer ut vilka ägodelar som ska tas med till det nya boendet är det viktigt att tänka på att ta med familjära saker som skapar en hemkänsla. Detta är särskilt viktigt för demenssjuka.

Ta gärna med en radio eller stereo så att din närstående kan spela favoritmusik och lyssna på radioprogram i sin nya bostad.

Innan man flyttar in i nya bostaden måste en ny hemförsäkring tecknats på den nya adressen. På äldreboendet hyr man lägenheten via ett vanligt hyreskontrakt. Man behöver också ändra folkbokföringsadressen hos Skatteverket.

Att ansöka - så här går det till:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt

Intresserad av äldreboende?