Mat på våra äldreboenden

För många som bor på äldreboende är måltiderna en av dagens viktigaste stunder. Maten ger inte bara energi, den ger också struktur, igenkänning och möjlighet till gemenskap. På Attendo erbjuder vi välsmakande och stämningsfulla måltider. Vi gör det för att väcka minnen genom goda dofter – det är så aptiten ökar och gör måltiden till en njutbar samlingspunkt.

Torborg, 79 år
”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et”

Torborg, 79 år

Inga-Britt, 93 år
”Maten är omväxlande och god. Ändra inte på något! Maten smakar som när jag lagade mat själv”

Inga-Britt, 93 år

Birgitta, 81 år
”Maten är toppenbra! Köttbullarna är bäst med lingonsylt till. Det är en glädje att gå till matbordet”

Birgitta, 81 år

Måltiden som social stund

Måltiden är inte bara till för att bli mätt – den kan också vara ett tillfälle för samtal och gemenskap. För många som bor på äldreboende är det en stund då man får sällskap, utbyter några ord och känner gemenskap. 

Vi uppmuntrar alltid till att äta tillsammans, men med respekt för att behovet ser olika ut. Någon kanske vill sitta i lugn och ro, medan andra uppskattar att ha någon att prata med. Våra medarbetare deltar gärna vid borden och bidrar till att skapa en trygg och trivsam måltidsmiljö. 

Miljön spelar också roll. Ljudnivå, belysning och att det finns musik i bakgrunden kan påverka hur man upplever måltiden. Vi försöker skapa en atmosfär där det känns naturligt att stanna upp en stund, äta i lugn och ro – och även få ett leende och ett samtal på köpet. 

Måltidsrutiner

På våra äldreboenden serveras mat flera gånger om dagen. Grunden består av frukost, lunch och middag – men det räcker sällan för att täcka hela dagens behov av energi och näring. Därför är mellanmålen minst lika viktiga. 

Förmiddagskaffe och eftermiddagsfika är ofta fasta inslag. Det kan vara något sött som en bulle, men lika gärna en smörgås. I vissa fall behövs även ett kvällsmål, särskilt för den som äter mindre vid dagens huvudmåltider. 

Måltiderna följer en struktur, men vi försöker samtidigt vara flexibla. Det kan handla om att justera tider eller erbjuda något extra till den som behöver. Alla har olika matvanor och preferenser, och det försöker vi ta hänsyn till så långt det går. 

5 frågor om mat och äldre


Vad ska en bra måltid innehålla?

Förutom att maten självklart ska vara god så är det viktigt att den ska vara näringsrik. Grundpelaren i våra menyer är maten ska vara proteinrik, innehålla grönsaker och kolhydrater. Vi ser även till att maten innehåller lite extra energi då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalorier när man är äldre. Därför tillsätter vi ofta lite extra smör eller grädde. 


Hur kan man öka aptiten hos äldre?

Det är viktigt att presentera olika valmöjligheter så att man själv kan välja vad man vill äta. Det kan handla om att erbjuda en förrätt eller en liten aptitretare för att få igång salivproduktionen. Vi erbjuder även efterrätt till alla måltider vilket är ett bra sätt för att få i sig lite extra energi. 


Vilken roll spelar mat i det sociala livet?

Mat är mycket mer än bara det som ligger på tallriken. Mat är det vi samlas kring, det är något socialt och dessutom äter vi alla med ögat så det är därför viktigt att maten är trevligt upplagd på tallriken. Atmosfären runt omkring måltiden är även den viktig. Vi påverkas av vilken belysning det är i rummet och om det finns musik i bakgrunden. Vi strävar alltid efter att maten ska vara något att se fram emot. Det ska vara lustfyllt, roligt och gott! 


Hur ofta ska man äta för att må bra när man är äldre?

Frukost, lunch och middag bidrar endast till hälften av den energi som man behöver få i sig på en dag. Det resterande dagsintaget får man i sig med hjälp av nyttiga och näringsrika mellanmål. Ett eftermiddagsfika behöver inte alltid vara något sött utan det kan också vara en smörgås med köttbullar eller ägg. 


Varför tappar man ofta aptiten på äldre dar?

Du har säkert hört uttrycket - att maten smakade bättre förr. Det finns kanske en anledning till att man säger så. När man blir äldre så tappar man faktiskt en del smaklökar men det kan även handla om ett försämrat doftsinne. Även salivproduktionen har en viss inverkan på hur maten smakar.