Hoppa till huvudinnehåll

Vi är gjorda för gemenskap

2023-01-17
Att vara kundernas trygga kontakt är en ynnest tycker Jennie som arbetar som värdinna på Attendos trygghetsboende Ullstämma i Linköping.

Dela

- Mitt jobb handlar mycket om att se till att kunderna mår bra och trivs med tillvaron, det är egentligen ett väldigt lyxigt jobb, säger Jennie Johansson.

På trygghetsboendet Ullstämma bor kunderna i egna lägenheter och får stöd och hjälp vid behov. De flesta är pigga men har stöd från hemtjänsten. Att vara värdinna innebär att man har en social roll och ansvar för de aktiviteter som planeras i servicehusets lokaler på vardagarna. Det kan vara allt från bingo och högläsning till afternoon-tea med dans. Jennie arbetar medvetet med att fånga upp kunder som drar sig undan eller som undviker aktiviteterna. Det kräver en särskild känsla för att uppfatta subtila signaler och att våga ställa frågor.

- Vi som arbetar i omsorgen har ett stort ansvar att lyssna in och tolka kunderna. Om jag vet att någon haft det lite jobbigt eller varit låg under en tid ringer jag gärna en extra gång eller erbjuder promenader eller bara ett samtal över en kopp kaffe. Det behövs inte så mycket egentligen, det viktiga är att ta själva kontakten och visa att man finns för att bryta ensamhet, säger hon.

Det finns en gemensam matsal där boende samlas och där pensionärer utifrån kan samlas och avnjuta mat tillsammans. Det är en samlingsplats som är mycket uppskattad, för alla äldre i närområdet som vill ha sällskap och prata en stund.

attendo granen äldreboende

- Alla vet ju att mat smakar bäst i sällskap med andra. Det blir en trevlig stund med prat och skratt när vi samlas här till lunch. Man ser hur bra de allra flesta faktiskt mår av detta, säger hon.

Jennie har ett förflutet inom just mat och måltidsservice. I 14 år jobbade hon i storkök och lärde sig mycket om tillagning och hantering av livsmedel. Men som den utåtriktade person hon är längtade hon till att få träffa kunder, prata och bygga relationer. När det öppnades en möjlighet för henne att söka sig till ett trygghetsboende kändes det rätt att söka.

- Jag har lätt att bjuda på mig själv och att prata, och lyssna på andras berättelser är det bästa.

Jennie återkommer ofta till de givande samtal hon har med kunderna. Hon njuter av att få ta del av deras berättelser och tycker att hon får lära sig massor med nytt. Hon berättar om en av kunderna som har mycket kunskap om gamla Linköping, något som också intresserar Jennie som är uppvuxen och bor i staden.

- Att få en bild av hur det var att leva förr i tiden i Linköping är superintressant, säger hon. Inte ens i skolan lärde jag mig så mycket om min hembygd, säger hon. Man blir klokare av att prata med folk och få deras perspektiv på saker och ting, dessutom är äldre mycket bättre på historia.