Beate Thyrén, verksamhetschef och Britta har en god relation
Beate Thyrén, verksamhetschef och Britta har en god relation

Det börjar höstas så smått och på Attendo Regementsgatan är det snart dags dags att börja fundera över säsongens aktiviteter och högtider som stundar. Äldreboendet öppnades för ett par år sedan och här erbjuds 58 moderna och välplanerade rum. Livsstilstema är Kultur & Nöje och verksamhetschef på boendet är Beate Thyrén.

– Det är ännu en bra dag idag och vi har fint flyt i verksamheten. Nyss kom resultatet av Socialstyrelsens nationella kundnöjdhetsenkät och där fick vi ett totalt snitt på 94%, vilket vi tycker är ganska bra. Och som grädde på moset har vi nyligen delat ut pris till vår Eva som blivit utsett till regionens ”Omsorgshjälte” av Attendo, säger Beate Thyrén.

Mer om Regementsgatan
Albert och Britta smygtestar nya boulebanan inför vårens aktiviteter.
Albert och Britta smygtestar nya boulebanan inför vårens aktiviteter.

De var med från starten

I sportbaren sitter Britta och Albert bänkade. Vi för ett teams-samtal kring deras liv och upplevelser på Attendo Regementsgatan. Om sånt man gillar och sånt man gillar mindre, och även om det skiljer nästan 20 år mellan de två, är samstämmigheten stor.

– Jag var här från start, vilket innebär att jag har varit här ganska exakt två och ett halvt år. Ursprungligen är jag från Solna men kom till Gotland för 25 år sedan och jag jobbat som kock lika länge, så just maten har jag extra höga krav på. Jag tycker till om hur det lagas och hur det presenteras, och det tycker jag att jag ska kunna göra. Det är yrkesmänniskan i mig som vill komma med tips och goda råd. Jag kan förstå om inte alla i vården automatiskt har en Mannerström i sig och maten är oftast bra, men det finns att slipa på. I övrigt tycker jag att det är underbar personal här och de gör ett jättefint jobb. Vi har en god dialog och det är en hel del aktiviteter. Själv är jag mycket ute och går; jag går till Hällarna och ibland ner till Nya kajen. Det har jag gjort i två år, varje dag, även om det regnar eller snöar. Det är en vana och ett behov för mig, säger Albert och fortsätter:

– Sedan gillar jag att fotografera och nyligen var det faktiskt en i personalen som tog mig med i bilen när jag ville göra en fotoserie i Visby. Så fick jag hjälp att komma runt så att det kunde bli verklighet. Och ensam behöver man ju aldrig känna sig ensam här. Umgänge och sällskap finns alltid utanför dörren. Då var det nästan mer ensamt i Valleviken där jag bodde innan. Nu ska vi bara ta oss fram till våren och då ser jag fram emot att börja nyttja den nyanlagda boulebanan här ute i trädgården.

– För mitt vidkommande trivs jag så bra här och tycker nog inte att jag kan ha det bättre. Jag är skåning från början men har bott i både Boden och Stockholm – och slutligen här på Gotland, säger Britta och fortsätter:

– Det är lagom stora och fina rum här och jag har ett bra kompisgäng. Vi träffas när vi äter och då och då när det är aktiviteter. Nu ser vi fram emot jul och det brukar bli fint med härlig stämning. Jag känner en stor trygghet här, inte för att jag tycker att jag behöver så mycket hjälp men jag vet jag att de finns här för mig och jag slipper ovissheten. Personalen är verkligen väldigt bra och de gör ett fantastiskt jobb.

Att vara närstående

Jane Ek är har sin väninna Christina boende på Attendo Regementsgatan. För Jane är samarbete, delaktighet och god kommunikation nycklar till bra äldreomsorg.

– Vi flyttade hit i januari, och då säger jag vi eftersom det är ”vi” det handlar om. Vi ska ett team och agera för våra närstående. Det är vi tillsammans som skapar en god tillvaro och jag menar att man som närstående bör engagera sig mycket, i den mån man kan och har möjlighet. I mitt ”gäng” är vi fem personer som har en What ́s App-grupp ihop, där håller vi oss uppdaterade med varandra. Vi har koll på vem av oss som är på besök och när. Vi blir uppdaterade om läget och vi kan hålla oss ajour dag för dag. Och genom att vi är på besök så ofta får vi också färsk och relevant information på plats. Den avdelning som Christina bor på, där har det varit så fint och vi får alltid ett fantastiskt bemötande. Jag kan inte nog berömma personalen där, säger Jane Ek.