Matlust – vårt sätt att skapa matglädje och gemenskap

Måltiderna är en viktig del av vardagen på Attendos äldreboenden. Med vårt koncept Matlust tar vi ett helhetsgrepp om hur vi arbetar med mat och måltider – från råvaror och menyer till miljö och gemenskap. För oss handlar mat inte bara om näring, utan om glädje, samvaro och välbefinnande.

Delaktighet och inflytande över maten

Boenderåd skapar dialog och engagemang

En viktig del av Matlust är att de boende ska ha inflytande över sin mat. Genom boenderåd får de möjlighet att framföra synpunkter och önskemål om allt från maträtter till måltidsmiljö.

Kostombud med särskilt ansvar för matfrågor

Varje äldreboende har dessutom kostombud – medarbetare med särskilt ansvar för matfrågor. De för dialogen mellan köket, personalen och de boende, samlar in idéer och hjälper till att utveckla måltiderna utifrån både behov och önskemål.

Matlust bygger på delaktighet och glädje. När de boende får vara med och påverka ökar både engagemanget och trivseln.

 

Temamåltider och traditioner

För att skapa variation och feststämning arrangeras temamåltider och högtidsfiranden under året. Det kan vara allt från svenska högtider och säsongsbetonade teman till måltider inspirerade av personalens olika kulturer.

Doften av hemlagat väcker aptiten

På många äldreboenden lagas mat direkt i avdelningsköken, vilket sprider doften av hemlagat och väcker aptiten. De som vill får gärna delta i enklare köksuppgifter, som bakning eller att skala grönsaker, alltid med hänsyn till hygien och säkerhet.

Gemensamma firanden stärker samhörigheten

Att skapa matglädje handlar om att ge plats för det lilla extra – en doft, en dekoration eller en gemensam festmåltid som gör vardagen mer levande.

Torborg, 79 år
”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et”

Torborg, 79 år

Inga-Britt, 93 år
”Maten är omväxlande och god. Ändra inte på något! Maten smakar som när jag lagade mat själv”

Inga-Britt, 93 år

Birgitta, 81 år
”Maten är toppenbra! Köttbullarna är bäst med lingonsylt till. Det är en glädje att gå till matbordet”

Birgitta, 81 år

Måltidsrutiner

På våra äldreboenden serveras mat flera gånger om dagen. Grunden består av frukost, lunch och middag – men det räcker sällan för att täcka hela dagens behov av energi och näring. Därför är mellanmålen minst lika viktiga. 

Förmiddagskaffe och eftermiddagsfika är ofta fasta inslag. Det kan vara något sött som en bulle, men lika gärna en smörgås. I vissa fall behövs även ett kvällsmål, särskilt för den som äter mindre vid dagens huvudmåltider. 

Måltiderna följer en struktur, men vi försöker samtidigt vara flexibla. Det kan handla om att justera tider eller erbjuda något extra till den som behöver. Alla har olika matvanor och preferenser, och det försöker vi ta hänsyn till så långt det går. 

5 frågor om mat och äldre


Vad ska en bra måltid innehålla?

Förutom att maten självklart ska vara god så är det viktigt att den ska vara näringsrik. Grundpelaren i våra menyer är maten ska vara proteinrik, innehålla grönsaker och kolhydrater. Vi ser även till att maten innehåller lite extra energi då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalorier när man är äldre. Därför tillsätter vi ofta lite extra smör eller grädde. 


Hur kan man öka aptiten hos äldre?

Det är viktigt att presentera olika valmöjligheter så att man själv kan välja vad man vill äta. Det kan handla om att erbjuda en förrätt eller en liten aptitretare för att få igång salivproduktionen. Vi erbjuder även efterrätt till alla måltider vilket är ett bra sätt för att få i sig lite extra energi. 


Vilken roll spelar mat i det sociala livet?

Mat är mycket mer än bara det som ligger på tallriken. Mat är det vi samlas kring, det är något socialt och dessutom äter vi alla med ögat så det är därför viktigt att maten är trevligt upplagd på tallriken. Atmosfären runt omkring måltiden är även den viktig. Vi påverkas av vilken belysning det är i rummet och om det finns musik i bakgrunden. Vi strävar alltid efter att maten ska vara något att se fram emot. Det ska vara lustfyllt, roligt och gott! 


Hur ofta ska man äta för att må bra när man är äldre?

Frukost, lunch och middag bidrar endast till hälften av den energi som man behöver få i sig på en dag. Det resterande dagsintaget får man i sig med hjälp av nyttiga och näringsrika mellanmål. Ett eftermiddagsfika behöver inte alltid vara något sött utan det kan också vara en smörgås med köttbullar eller ägg. 


Varför tappar man ofta aptiten på äldre dar?

Du har säkert hört uttrycket - att maten smakade bättre förr. Det finns kanske en anledning till att man säger så. När man blir äldre så tappar man faktiskt en del smaklökar men det kan även handla om ett försämrat doftsinne. Även salivproduktionen har en viss inverkan på hur maten smakar.