
- Attendo Sverige
- Äldreboende
- Matlust
Mat på våra äldreboenden
För många som bor på äldreboende är måltiderna en av dagens viktigaste stunder. Maten ger inte bara energi, den ger också struktur, igenkänning och möjlighet till gemenskap. På Attendo erbjuder vi välsmakande och stämningsfulla måltider. Vi gör det för att väcka minnen genom goda dofter – det är så aptiten ökar och gör måltiden till en njutbar samlingspunkt.

Matens roll på äldreboendet
Valet av mat har stor betydelse för hur vi mår – oavsett ålder. För oss som arbetar inom äldreomsorgen är det tydligt att måltiderna påverkar både orken, humöret och känslan av tillhörighet. På Attendos äldreboenden serverar vi näringsrik mat varje dag, och matsedeln utformas med omtanke om både behov och vanor.
Vi vet att mat spelar en viktig roll i vardagen. Att orka följa med på en aktivitet eller ta en promenad kan hänga ihop med hur måltiden upplevs – både vad gäller smak, miljö och stämning. Därför är det inte bara maten i sig som är viktig, utan också hur den serveras. Vi lägger tid på att skapa en lugn och trivsam måltidsstund. Vi ser alltid till att dukningen är inbjudande, att vi tar fram finporslinet på helgerna och våra medarbetare sitter alltid med och för samtal under måltiderna.
Maten är en del av oss och är en av de viktigaste delarna av vårt välbefinnande. Vi på Attendo vill att alla ska ha rätt till god mat som är näringsrik och som våra kunder kan relatera till. Vårt mål är att ständigt förbättras och skapa matupplevelser på våra äldreboende som våra kunder uppskattar och mår bra av.

Vad står på menyn?
På Attendos äldreboenden utgår vi från en säsongsanpassad matsedel som följer årets variationer. När råvarorna är i säsong smakar de oftast bättre och innehåller mer näring – något som gör skillnad i vardagen. Våra menyer bygger på svensk husmanskost som våra boende känner igen och vi uppmärksammar alla högtider.
Fikat är en viktig del av dagen. Många av Attendos medarbetare tycker om att baka, och det är inte ovanligt att det doftar nygräddade bullar, äppelpaj eller småkakor på eftermiddagen. Det skapar stunder som många uppskattar – både för smaken och känslan av hemtrevnad.
(Det kan förekomma lokala avvikelser i menyn. Kolla med din verksamhet för att ta reda på vilken mat som erbjuds just denna vecka.)
Om äldrepanelen
Äldrepanelen består av äldre personer som bor på något av Attendos äldreboenden eller som får sin service och omsorg genom Attendo. Vid varje testtillfälle deltar olika personer i panelen för att så många som möjligt ska ges möjlighet till inspel om smak och tycke runt maten som serveras i deras vardag.

”Middagarna är alltid goda och efterrätterna är pricken över i:et”
Torborg, 79 år

”Maten är omväxlande och god. Ändra inte på något! Maten smakar som när jag lagade mat själv”
Inga-Britt, 93 år

”Maten är toppenbra! Köttbullarna är bäst med lingonsylt till. Det är en glädje att gå till matbordet”
Birgitta, 81 år

Matlust – vårt sätt att jobba med mat och måltider
Attendos Matlust-koncept är mer än bara menyer och recept, det är ett helhetsgrepp på hur vi på Attendo jobbar med mat och måltider på våra verksamheter. För oss på Attendo är en god måltid inte bara det som ligger på tallriken. Det handlar om så mycket mer - om rummet och omgivningen där allt från rätt temperatur, färgsättning och möblemang spelar in. Det handlar om mötet i samband med måltiden där möjligheter ska finnas för till exempel social interaktion för de som vill det. Mat och dryck ska också vara aptitlig för ögat och stämningen ska höja lusten att äta hos våra kunder.
Att erbjuda god och aptitlig mat i en trevlig miljö är något vi värderar högt och ständigt arbetar för att uppnå.

Kompetenta och engagerade medarbetare
Varje äldreboende har en egen kostorganisation som ansvarar för livsmedelshygien och att kontinuerligt utveckla vårt arbete inom mat och måltider. Alla medarbetare som arbetar med mat och måltider genomgår grundläggande utbildning inom livsmedelshygien och de allra flesta av våra verksamheter får återkommande besök av vårt expert-team inom mat för att fördjupa sig inom matlagning.
Måltiden som social stund
Måltiden är inte bara till för att bli mätt – den kan också vara ett tillfälle för samtal och gemenskap. För många som bor på äldreboende är det en stund då man får sällskap, utbyter några ord och känner gemenskap.
Vi uppmuntrar alltid till att äta tillsammans, men med respekt för att behovet ser olika ut. Någon kanske vill sitta i lugn och ro, medan andra uppskattar att ha någon att prata med. Våra medarbetare deltar gärna vid borden och bidrar till att skapa en trygg och trivsam måltidsmiljö.
Miljön spelar också roll. Ljudnivå, belysning och att det finns musik i bakgrunden kan påverka hur man upplever måltiden. Vi försöker skapa en atmosfär där det känns naturligt att stanna upp en stund, äta i lugn och ro – och även få ett leende och ett samtal på köpet.
Måltidsrutiner
På våra äldreboenden serveras mat flera gånger om dagen. Grunden består av frukost, lunch och middag – men det räcker sällan för att täcka hela dagens behov av energi och näring. Därför är mellanmålen minst lika viktiga.
Förmiddagskaffe och eftermiddagsfika är ofta fasta inslag. Det kan vara något sött som en bulle, men lika gärna en smörgås. I vissa fall behövs även ett kvällsmål, särskilt för den som äter mindre vid dagens huvudmåltider.
Måltiderna följer en struktur, men vi försöker samtidigt vara flexibla. Det kan handla om att justera tider eller erbjuda något extra till den som behöver. Alla har olika matvanor och preferenser, och det försöker vi ta hänsyn till så långt det går.
5 frågor om mat och äldre
Vad ska en bra måltid innehålla?
Förutom att maten självklart ska vara god så är det viktigt att den ska vara näringsrik. Grundpelaren i våra menyer är maten ska vara proteinrik, innehålla grönsaker och kolhydrater. Vi ser även till att maten innehåller lite extra energi då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med kalorier när man är äldre. Därför tillsätter vi ofta lite extra smör eller grädde.
Hur kan man öka aptiten hos äldre?
Det är viktigt att presentera olika valmöjligheter så att man själv kan välja vad man vill äta. Det kan handla om att erbjuda en förrätt eller en liten aptitretare för att få igång salivproduktionen. Vi erbjuder även efterrätt till alla måltider vilket är ett bra sätt för att få i sig lite extra energi.
Vilken roll spelar mat i det sociala livet?
Mat är mycket mer än bara det som ligger på tallriken. Mat är det vi samlas kring, det är något socialt och dessutom äter vi alla med ögat så det är därför viktigt att maten är trevligt upplagd på tallriken. Atmosfären runt omkring måltiden är även den viktig. Vi påverkas av vilken belysning det är i rummet och om det finns musik i bakgrunden. Vi strävar alltid efter att maten ska vara något att se fram emot. Det ska vara lustfyllt, roligt och gott!
Hur ofta ska man äta för att må bra när man är äldre?
Frukost, lunch och middag bidrar endast till hälften av den energi som man behöver få i sig på en dag. Det resterande dagsintaget får man i sig med hjälp av nyttiga och näringsrika mellanmål. Ett eftermiddagsfika behöver inte alltid vara något sött utan det kan också vara en smörgås med köttbullar eller ägg.
Varför tappar man ofta aptiten på äldre dar?
Du har säkert hört uttrycket - att maten smakade bättre förr. Det finns kanske en anledning till att man säger så. När man blir äldre så tappar man faktiskt en del smaklökar men det kan även handla om ett försämrat doftsinne. Även salivproduktionen har en viss inverkan på hur maten smakar.