- Nära Vård
- Utbildning
- Förflyttningsutbildning
Förflyttningsutbildning
Förflyttning av patienter eller brukare är en viktig del av arbetet inom vård och omsorg. Det kräver både kunskap och rätt tekniker för att säkerställa att förflyttningen sker på ett säkert och respektfullt sätt som främjar både patientens välbefinnande och personalens arbetsmiljö.
Vad är förflyttningsteknik?
Förflyttningsteknik handlar om att stödja personer med nedsatt rörelseförmåga i deras vardag. Det kan handla om att hjälpa någon upp från sängen, flytta från en rullstol till en stol, eller att använda lyfthjälpmedel på ett säkert och smidigt sätt.
Rätt förflyttningsteknik innebär mindre smärta och obehag för patienterna, samtidigt som personalen kan arbeta på ett ergonomiskt och hållbart sätt.
Genom att använda kroppens naturliga rörelser och rätt hjälpmedel, som till exempel glidbrädor eller personlyft, kan belastningsskador förebyggas och arbetsmiljön förbättras.
Attendos förflyttningsutbildning
Vår utbildning är utformad för att möta vårdpersonalens behov och ge dem de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta säkert och effektivt. Utbildningen kombinerar teori och praktik för att säkerställa att deltagarna kan tillämpa teknikerna i sitt dagliga arbete.
Under utbildningen får deltagarna möjlighet att öva på verkliga scenarier och utföra förflyttningar under handledning av erfarna instruktörer. Vi lägger också stor vikt vid att skapa en förståelse för patientens perspektiv – hur det känns att bli flyttad och varför kommunikation och förståelse är avgörande för upplevelsen.
Vanliga frågor
Vem är utbildningen för?
Vi erbjuder utbildning både för nybörjare och erfarna medarbetare, och kan skräddarsy innehållet efter era specifika behov och arbetsmiljöer.
När är utbildningen?
Vi är alltid redo att arrangera utbildningar och kan hålla dem kort inpå det att vi fått in er förfrågan. Vi kan även arrangera utbildningar löpande, så att er personal blir uppdaterade halv- eller årsvis.
Hur ser utbildningen ut?
Vi går först igenom det som är lagstadgat innan vi går igenom teorin och praktiken bakom olika förflyttningstekniker. Hela utbildningen sker i ett metodrum där deltagarna får prova på att till exempel bädda ner sig själv och sina kollegor, prova på att lyfta, och bli upplyft, i en personlyft, osv. Allt för att deltagarna ska få en känsla för de olika delarna – från allas perspektiv.
Var sker utbildningen?
Vi har olika platser i Sverige där vi har metodrum som kan stå till utbildningens förfogande. Om ni befinner er på en plats där vi inte har ett metodrum så har vi andra Attendoverksamheter som vi kan bjuda in till. Kontakta oss för mer information.
Hur lång är utbildningen?
Utbildningen är vanligtvis uppdelad i två block, totalt 4-6 timmar.
Vad är skillnaden på Attendo och andra?
Attendo-personalen som håller i utbildningarna är både utbildade och arbetar i våra vårdverksamheter. Vilket gör att de vet hur verkligheten ser ut för vårdpersonal, och vilka scenarier man kan ställas inför. Vi har även format vår utbildning så att den ska vara informativ, rolig och lätt att ta till sig.
Vad kostar utbildningen?
Vi skräddarsyr alla våra utbildningar beroende på omfattning och vad som efterfrågas. Vi kan även skapa paket där man kombinera vår utbildning inom förflyttningsteknik med utbildning inom rehabilitering och träning. Kontakta oss så kan vi berätta mer.

Kontakta oss för mer information
Vill du veta mer om vår utbildning inom förflyttningsteknik och hur vi kan hjälpa din verksamhet? Kontakta oss idag för att diskutera dina behov. Vi finns här för att svara på dina frågor och guida dig till rätt lösning.
Jag svarar gärna på dina frågor!
Rebecka Christén
Regionchef HSL och Kost Sverige
rebecka.christen@attendo.se
072-143 79 65