Hoppa till huvudinnehåll

Fånga solen i vintermörkret!

2024-01-18
Vinterns allra mörkaste tid har vi lagt bakom oss, men dagarna är fortfarande korta och det gäller att ta alla chanser att släppa in solljuset i kropp och själ. I Attendos solrum får de boende en dos sol, värme och en känsla av sommar.

Dela

Bristen på solljus kan påverka vårt välbefinnande på olika sätt. Inte minst upptagningen av det viktiga D-vitaminet i kroppen som stärker vårt immunförsvar, våra ben och muskler. Bara 15–20 minuters solljus om dagen räcker ofta för att kroppen ska producera tillräckligt med D-vitamin.

Solljuset främjar även kroppens produktion av serotonin, en signalsubstans som är kopplad till glädje och positiva känslor. Och bara tanken på en skön stund i solen gör nog de flesta på gott humör.

Attendos solrum

Det är inte alltid så enkelt att hinna fånga solen under vinterhalvåret. Men det finns dom som kan få sol på näsan varje dag året runt – inomhus! På flera av Attendos äldreboenden finns särskilda solrum, där man kan slå sig ner i värmen och drömma sig bort.

Solrummen är inredda med gröna växter, solstolar och sandgolv för att återskapa en strandkänsla och i rummet spelas bakgrundsmusik med havsljud för total avkoppling. Solen* lyser från taket och precis som den riktiga solen hjälper den kroppen med upptagningen av D-vitamin. Dessutom är det en njutningsfull stund där man kan sitta med en paraplydrink i handen och drömma sig bort till sol och värme.

Ta nu tillfället i akt när solen tittar fram – gå ut och njut av dess välgörande effekter på kropp och själ!

*En låg UV-sol på max 25 000 lux och infraröd värme

Läs mer om våra solrum här.