Hoppa till huvudinnehåll

Gör som Walter - välj hemtjänst från Attendo

2024-02-05
På Björnbo, med utsikt över Kyrkviken, har man något som ingen annan (eller väldigt få) har. För det första är det en helt unik plats rent arkitektoniskt och för det andra erbjuder man ett eget kök som är i en klass för sig. Restaurangavdelningen, liksom resten av byggnaderna, är ett fantastiskt och väl bevarat stycke 50-tals historia.

Dela

För cirka arton månader sedan etablerade sig Attendo Hemtjänst på Lidingö efter att ha drivit äldreboende här under flera år och allt fler öbor väljer Attendo som utförare. I sällskapsrummet möter vi Walter Huth, som tillsammans med sin fru Ulla har dagliga besök från Attendo sedan starten.

Walter Huth

– Vi hade en annan utförare tidigare som inte riktigt passade oss, men så bytte vi till Attendo och sedan har det flutit på. Allt har bara plötsligt fungerat, säger han och fortsätter:

– Vår fasta omsorgskontakt heter Christine. Hon är ödmjuk, försiktig, mycket hjälpsam och ett fantastiskt stöd för både mig och Ulla. Hon fixar och ger egentligen mer än vad som kan förväntas av henne, och för mig underlättar det ofantligt då jag med jämna mellanrum kan lämna hemmet och min fru för att sköta de ärenden som behövs för att hushållet ska fungera. Jag får möjlighet till avlösning och avlastning. Så, ja – jag har god kontakt med Attendo och vi samarbetar bra i hemmet kring det som behöver ske där. De är intresserade, engagerade, omtänksamma och det finns en stor flexibilitet i samarbetet med Christine.

Walter Huth har haft en egen matlagningsklubb tillsammans med ett gäng kompisar i över 30 år, så att samtalet så småningom glider över till mat är inte så överraskande.

Passande nog fick vi så också en stunds samtal med Sebastian Kavallin som är köksmästare på Attendo Björnbo.

– Här lagar vi allt från grunden, med hjärta och kärlek. Man kan välja att äta här i restaurangen, i sin lägenhet, eller om man bor någon annanstans på ön så levererar vi maten som en tjänst inom vår hemtjänstverksamhet. Totalt är vi nio personer här i köket som tillgodoser hungriga själar med bra och vällagad husmanskost, allt från pannbiff till spaghetti bolognese, spätta, köttfärslimpa, raggmunkar, stekt strömming, köttbullar, kalops, ärtsoppa med pannkakor och allt annat från den svenska husmanskosttraditionen. Varje dag, även helger, finns alltid flera rätter att välja mellan till väldigt rimliga priser, säger Sebastian och fortsätter:

– Vi är tre köksmästare på Attendo Sverige som har egna kök och vi samarbetar löpande med kostchef och dietister för att se till att maten inte bara är god utan även bra och komplett ur ett näringsmässigt perspektiv.

Läs mer om Attendos hemtjänst på Lidingö här.