Jobbet erbjuder frihet

Tim kommer alltid i god tid till jobbet i Attendos hemvård i Helsingborg. Med minst en halvtimmes marginal hinner han ta en kopp kaffe och snacka med kollegorna innan arbetsdagen tar sin början.

- Jag vill ha koll på min runda under dagen så att jag inte missar något. Det är kul att hinna vara lite social med kollegorna eftersom vi inte ses så mycket under dagen, säger han.

Efter morgonmötet är det dags att dra på sig attendo-jackan och cykla iväg till kunderna. Tim har inget körkort så han har alla sina kunder centralt i stan.

- Det är skönt att kunna cykla överallt, perfekt som motion också. Det ger mig lite tid att reflektera och förbereda mig inför nästa kundmöte, säger han.

Tim är nöjd med sitt yrkesval som undersköterska i hemvården. Han har lätt att få kontakt med folk och trivs bra i äldres sällskap. Jobbet erbjuder frihet och att man styr sitt arbete ganska mycket själv. Något som också förpliktigar.

- Många av kunderna träffar ju bara mig den dagen och då har man ju ett ansvar att se till att det blir ett bra möte, säger han. Jag prioriterar att vara kvar hos kunden så länge det går. Ett samtal och en extra kopp kaffe kan betyda enormt mycket. Det är viktigaste man kan göra.

Tim gillar även att ha kontakt med närstående, något som inte alltid prioriteras i hemtjänsten.

- De flesta närstående träffar vi ju inte alls och då blir kommunikationen ännu viktigare. Jag ringer gärna och berättar hur deras närstående har det, jag ringer även när det inte hänt något särskilt och det uppskattas.

Quote

Jag prioriterar att vara kvar hos kunden så länge det går. Ett samtal och en extra kopp kaffe kan betyda enormt mycket.

Devider

Tim Härestrand

Undersköterska

Det går att påverka politiken

De senaste månaderna har varit ovanligt turbulenta i Attendos hemvård i Helsingborg. Inför valet i september beslutade kommunpolitiken helt plötsligt att säga upp avtalet med Attendo, utan att det hade föregåtts av någon dialog. För medarbetarna kom beskedet som en kalldusch.

- Vi fick veta om kommunens planer via media, vi blev helt tagna på sängen, berättar han. Det beskrevs lite diffust att det var på grund tidigare kvalitetsbrister. Det kändes väldigt orättvist, säger han.

Tim bestämde sig för att skriva ett brev till politikerna för att framföra sina egna och kollegornas syn på det plötsliga beslutet. Han lyckades även göra en namninsamling som lämnades in till kommunen.

- Till slut fick vi ihop ett möte med omsorgsnämnden i vår hemtjänstlokal. De fick följa med ut till kunder för att se hur vi jobbar, säger han. Det kändes bra och viktig att kunderna fick chans att ge sin bild av omsorgen också.

Efter några veckor kom beskedet att politikerna hade ändrat sig och Attendo skulle få fortsätta med hemvård i kommunen.

Min första känsla var enorm lättnad. Det går att påverka politiken – jag var så stolt, säger han. Vi gör ett bra jobb och det kommer vi fortsätta med!