Hoppa till huvudinnehåll
6
Attendo Fortuna-Onnela

Attendo Fortuna-Onnela

Uppsala

Modernt och naturnära äldreboende med inriktning Utevistelse & Trädgård. Vi har en stor och fin trädgård med fruktträd och mysiga uteplatser med rum för måltider och samvaro. Under de varmare månaderna har vi ett hönshus som vi tar hand om och plockar fina ägg som hönsen lagt. Vi har även två finskspråkiga avdelningar där vi tar till vara på den finska kulturen, traditionen, maten och språket.
Attendo Kapellgärdet Norra

Attendo Kapellgärdet Norra

Uppsala

Ett modernt och tryggt äldreboende för dig med ett vårdbehov dygnet runt med inriktning Sport & Spa. I vår mysiga relaxavdelning kan du varva ner med härliga spa-behandlingar. Eller avnjut en kaffe i härligt sällskap i vår fantastiska takterrass.
Attendo Orgelgatan

Attendo Orgelgatan

Uppsala

Ett modernt livsstilsboende med inriktning Kultur & Nöje. Här tar vi tillvara på det rika kultur- och nöjesliv som Uppsala bjuder på. Vi ordnar underhållning i alla dess former så som allsång, dans och spännande samtal.
Attendo Råbyvägen

Attendo Råbyvägen

Uppsala

Modernt äldreboende med inriktning Sport & Spa. Här finns det en relaxavdelning med spa med avkopplande badkar samt en träningslokal för dig som trivs med att hålla igång. Vi har också en trevlig sportbar som vi öppnar upp vid härliga event.
Attendo Sandelska Huset

Attendo Sandelska Huset

Uppsala

Modernt äldreboende med inriktning Utevistelse & Trädgård. Vi erbjuder ett stort antal aktiviteter så som plantering i trädgården, musikunderhållning och pyssel. Du väljer!
Attendo Topelius

Attendo Topelius

Uppsala

Modernt äldreboende med inriktning Sport & Spa. I vår stora och fina trädgård umgås vi gärna tillsammans på trevliga fikastunder och samtal.

Attendo äldreboenden i Uppsala

På Attendo förstår vi att valet av äldreboende är ett viktigt beslut. På våra boenden i Uppsala kommun erbjuder vi dig en trygg och bekväm miljö där dina unika behov och önskemål står i centrum. Vi är stolta över att kunna erbjuda boenden där vi förutom svenska, talar flera andra språk, så vi kan möta just dina språkbehov.

Vad vi erbjuder på våra äldreboenden

Vi strävar efter att skapa en plats där du kan njuta av högsta möjliga livskvalitet. På Attendo är vi engagerade i att skapa en miljö som uppmuntrar till aktivitet och gemenskap. Hos oss kan du välja mellan boenden som erbjuder:

Parboende: Möjlighet för dig och din partner att fortsätta leva tillsammans.

Spa och Relaxavdelning: En plats för avkoppling.

Trädgård: Utomhusutrymme för avkoppling och aktiviteter.

Gym: Moderna träningsfaciliteter.

Solrum: Solljus och värme året runt i solrum.

Attendobussen: Delta i utflykter och aktiviteter utanför boendet med Attendos egna buss.

Att välja sitt äldreboende själv

Att välja vilket äldreboende du vill flytta till är något du vinner på utifrån många perspektiv enligt Siri Ahlinder, boende på ett av Attendos livsstilsboenden i Uppsala.

”Det känns som att jag blivit yngre sedan jag flyttade hit”, konstaterar hon.

- Det är en stor förmån att man får välja vilket äldreboende man vill flytta till. Det kan handla om allt från att kunna bo nära familj och anhöriga till mer mjuka värden som den känsla de som jobbar på boendet bidrar till, säger Elisabeth, Siris dotter.

Läs gärna hela artikeln om Siri och hennes dotter, där de berättar om fördelarna med att välja vilket äldreboende man vill bo på.

 

Läs hela artikeln här

Vanliga frågor

Vad ingår i matsedeln på Attendos äldreboende i Uppsala?

Råvaror i säsong har alltid bättre kvalitet, är mer näringsrik och smakar bäst. På Attendo arbetar vi därför med en säsongsbaserade meny.

Våra menyer bygger på svensk husmanskost som våra boende känner igen och vi uppmärksammar alla högtider. Attendos engagerade medarbetare älskar att baka och det är inte sällan det serveras nybakade kakor, äppelpaj eller bullar till gofikat på eftermiddagen. Läs säsongsmenyn här.

Hur lång är väntetiden för ett äldreboende i Uppsala?

När du har beviljats en plats på ett äldreboende ska kommunen enligt lag verkställa beslutet direkt. Det innebär att du ska blir erbjuden plats och få möjlighet att flytta förhållandevis omgående.

Om du inte inom rimlig tid får plats på något av de boenden som du har önskat, får du istället erbjudande om bostad på ett annat boende. Om du tackar ja till ett sådant erbjudande kan du ändå stå kvar i kön till de andra boendena om du senare vill byta.

Vad är kostnaden för ett äldreboende i Uppsala?

När du bor på ett äldreboende med heldygnsomsorg betalar du för tre olika delar: omsorgsavgift, hyra och måltider. Oavsett om du väljer att bo på ett privat eller ett kommunalt äldreboende är kostnaden för omsorg densamma. Läs mer om kostnad för äldreboende här.

För att kunna räkna ut din avgift behöver kommunen uppgifter om dina inkomster och din boendekostnad. Som inkomst räknas till exempel alla former av pensioner, inkomst av kapital och bostadstillägg för pensionärer.
Kommunen får vissa inkomstuppgifter direkt från Försäkringskassan och skattemyndigheten, andra måste du själv meddela kommunen genom att lämna en inkomstanmälan.

Tillåter Attendos äldreboenden i Uppsala husdjur?

På vissa av våra äldreboenden är det möjligt att hundar och katter kan få vistas i boendena för att berika vardagen för de boende. Om du vill ta med ditt husdjur, ta först kontakt med boendets verksamhetschef för att utreda förutsättningarna.

Att ansöka - så här går det till:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun i Uppsala för att göra en ansökan.

Till Uppsala kommun hemsida
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt

Så hittade Gunilla sitt nya hem

På Attendos livsstilsboende på Råbyvägen i Uppsala bor Gunilla Anundsson sedan ett halvår tillbaka och för henne har flytten inneburit en enorm utveckling – både psykiskt och fysiskt. Hon börjar med att berätta om hur det kändes när hon precis flyttat in, och hur det känns idag.

Till en början kände hon sig ledsen och omotiverad. Det var svårt att byta miljö, men det kom snabbt att ändras. Hon bestämde sig för att vara med på aktiviteter och ta del av den gemenskap som erbjuds.

– Jag har fått så mycket ny energi och jag trivs otroligt bra. Jag har träffat nya vänner, jag tycker så mycket om både medarbetarna och de andra boende. Det är perfekt att man har sällskap när man känner för det, säger Gunilla.

 

Läs hela artikeln om Gunillas upplevelse av att flytta till äldreboende:

Läs hela artikeln här

Ett smakprov från lunchmenyn

Stekt strömming med potatismos

Våfflor med jordgubbar och grädde

Vegetarisk spenatlasagne

Menu

God och näringsrik mat

Måltiden är en viktig del av dagen som vi gärna gör lite extra trevlig. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har därför ett särskilt måltidsmiljökoncept som vi kallar för Matlust.

Så jobbar vi med våra menyer

Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter.

Efterrätt serveras dagligen. Till helgen dukar vi extra fint och serverar festligare mat. Måltiden är en lugn och trivsam stund och personal sitter med vid bordet för att stötta. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller hemma hos dig.

Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

Du ska känna dig trygg med vår mat

Vi strävar efter att:

• du kan känna dig trygg med vår mat. Alla medarbetare genomgår en utbildning inom livsmedelshygien och vi har gedigna rutiner för att säkerställa en trygg mathantering.
• maten är näringsriktig. Våra menyer är framtagna i samråd med kostvetare och dietist och vi använder ett kostplaneringssystem för att beräkna näringsinnehållet.
• måltiderna är lugna och harmoniska stunder. Vi arbetar aktivt för att måltiderna ska vara något du ser fram emot.
• vi lagar mat på plats. Att känna dofter från matlagning och bakning ökar matlusten hos de allra flesta. Hos oss får du maten serverad direkt från köket.
• du kan påverka menyerna. Kom gärna med receptförslag och delta i matlagningen om du tycker att det är roligt!

Läs mer om vårt matkoncept

Äldreboende i Uppsala som utgår från dig

På våra äldreboenden finns personal på plats dygnet runt för att stötta, skapa trygghet och trivsel. Det är du som bestämmer hur din dag ska se ut, hur omsorgen ska utformas och vilka aktiviteter och utflykter du vill vara med på. Du bestämmer själv hur du vill ha det i din lägenhet och möblerar med dina egna möbler. Vi gör ofta uppföljningar för att försäkra oss om att du har det bra.

Personlig omsorg

Du ska känna dig trygg och veta att du får hjälp när det behövs på Attendos äldreboenden i Uppsala. Vi har hälso- och sjukvårdspersonal på plats och du kan även få hjälp direkt på boendet om du har behov av rehabilitering. Våra medarbetare finns för dig och kan svara på dina frågor eller funderingar och hjälper dig när behov uppstår.

När du flyttar in på något av Attendos boenden i Uppsala får du en kontaktperson som du alltid kan vända dig till. Tillsammans upprättar vi en genomförandeplan där vi skriver ned dina behov, vanor och önskemål samt hur vi på bästa sätt kan tillgodose dem. Kontaktpersonen kan även underlätta vid kontakt med anhöriga eller annan närstående.


Goda måltider

På Attendo är vi måna om att servera goda och genomtänkta måltider. Vi serverar även nyttiga och läckra mellanmål. Att samlas och tillsammans njuta av kaffe och hembakat fikabröd eller en god smoothie bidrar till trivsel och social samvaro. Vi tycker att måltidsmiljön och stämningen runt bordet är minst lika viktig som maten som serveras och därför lägger vi stor vikt vid dukningen och att skapa en lugn och trivsam atmosfär runt bordet. Under helger och på helgdagar dukar vi extra fint och serverar tre rätter med ett glas vin eller öl om du så önskar.

 

Meningsfulla aktiviteter och gemenskap

På våra boenden erbjuds många varierande aktiviteter, både individuella och gemensamma. Vi har särskilda personer som ansvarar för att anordna aktiviteter, som högläsning och gymnastik. Tillsammans med din kontaktperson kan du planera in aktiviteter och ha egentid tillsammans med. Hos oss erbjuds du att göra saker tillsammans med andra eller kanske ta en promenad. På så sätt får du en aktiv vardag för ett ökat fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.


Egna utflykter med Attendobussen

Attendobussen är vår alldeles egna buss som vi använder oss utav för att åka på äventyr. Alla Attendos boenden i Uppsala delar på den och har inbokade dagar per verksamhet. Med den kan vi njuta av härliga utflykter som att komma ut i skog och mark till äventyr lite längre bort från stan. Vi har exempelvis besökt Sigtuna, Laxön, Linnés Hammarby, Stadsparken, Viks slott och många fler.

Som boende får du såklart komma med förslag på resmål och det kan vara att man vill besöka platser man gick i skolan eller bodde som barn. Eller bara åka runt och se hur staden förändras med tiden.